Skip to main content

Vin och vandring i Albanien

- lättare vandringar, vingårdar & historiska byar & städer

Tänk dig att att vandra bland olivlundar och vinrankor i ett kuperat landskap med gröna kullar blandat med besök på lokala vingårdar. Denna resa bjuder på natursköna vandringar runt Berat & Gjirokaster, båda är del av Albaniens världsarv till sköna strövtåg längs havet i söder. Vi njuter av vackra vyer, viner och naturligtvis det smakrika albanska köket både på restaurang och hemma hos. Nu har du chansen att få uppleva Albanien tillsammans med vår guide och värd Josif, som växt upp under kommuniståren. Han visar oss det bästa av hans nya Albanien. Det albanska köket överraskar och både naturen och historien får oss att häpna. Vi reser från majestätiska berg till ett karibiskt hav. Under tiden berättar Josif sin familj och landets historia, som de flesta varit totalt ovetande om och vi alla berörs starkt av. Vi bor en natt i Berat innan vi beger oss söderut till Gjirokaster där vi bor två nätter, vidare mot kusten och badorten Himare för två nätter och resan avslutas med en natt i huvudstaden Tirana. Genom att bo på olika platser kan vi utforska stora delar av Albanien och täcka in de allra bästa platserna i detta lite ”oväntade” land.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: BERAT

  Vi flyger med Austrian från Arlanda via Wien till Tirana.Josif möter oss på flygplatsen när vi landar vid 14.00 tiden för vidare transport till världsarvstaden Berat, en av Albaniens stora sevärdheter. Berat är även kallad ”staden med de tusen fönstren”, detta på grund av sina historiska hus med många fönster som är byggda på terrasser längs klippsidan. Vi bor centralt i Mangalemi kvarteret och äter en gemensam välkomstmiddag på en av Berats trevliga restauranger (M)

  BERAT
 • Dag 2: BERAT, VINGÅRD OCH VANDRING

  En stenbelagd vandringstig ledder oss upp till den befästa staden, där vi besöker Berats urtida moskéer, kyrkor och borgen samt över 300 år gamla ännu bebodda hus. Det är en unik upplevelse som ger en glimt av hur livet var när turkarna och det ottomanska riket härskade över Albanien. Lagom till lunch åker vi buss till vinregionen för Pulez, Serina och Debina viner. Det är framför allt dessa viner som har gjort regionen känd. Här väntar en lättare vandring runt vingården på ca 4-5 km, en rundvisning, provsmakning och lunch med lokala smaker. Albanien är ett intressant vinland, då man var en del av den tidiga vinutvecklingen i Europa. Vinkulturen har dock påverkats kraftigt av det ottomanska riket då vinproduktionen i princip försvann helt för att sedan blomstra en period tills man hamnade bakom järnridån, då vinkulturen återigen fick sig en törn. Idag jobbar man för att höja kvalitén och man fokuserar mycket på de inhemska druvorna. Efter lunch fortsätter vår resa vidare genom vackra landskap mot vårt slutmål för dagen, stenstaden Gjirokaster. Lagom till middag kommer vi till vårt hotell som ligger i den gamla stadskärnan. Gjirokaster är en världsarvsstad tack vare den särpräglade ottomanska arkitekturen från 1600-talet. Hundratals boningshus med karaktäristiska tak av sten, träbalkonger och vita stenväggar. Vandring: ca 3 km i Berat ca 120 m upp och ner och ca 4-5 km vid vingården (F, L)

  BERAT, VINGÅRD OCH VANDRING
 • Dag 3: GJIROKASTER

  Idag ska vi vandra på landsbygden utanför Gjirokaster och i Antigoneia, den antika staden som grundades av fältherren Pyrrhos, kungen av Epirus. Ruinerna breder ut sig över en hög bergsrygg och platsen ger oss en dramatisk utsikt över Drinosdalen med omgivande berg. Vi vandrar vidare till en by för att få insyn i livets utmaningar ute på landet i dagens Albanien. Vi besöker en familj som även tar emot oss som matgäster, det blir ett speciellt möte där vi får höra om familjens egen historia, deras odlingar och se oss omkring på gården och i den lilla byn. Tillbaka till den vackra Unesco-staden Gjirokaster, kallas även staden som glimmar eftersom kalkstenen på gågatorna och taken på stenhusen skimrar när det regnar. Vi lär känna ”staden med tusen steg”, byggd på de branta sluttningarna i Drinodalen tillsammans med vår guide. Vandring: ca 10 km 100 m upp/ner (F, L)

  GJIROKASTER
 • Dag 4: BLÅ ÖGAT - BUTRINT, HIMARE

  Vår buss tar oss genom dalar och över berg till ett naturfenomen som kallas ”Blå ögat”. Kristallklart blågrönt vatten bubblar hela tiden upp till ytan från en 50 meter djup underjordisk källa. De blå och gröna nyanserna vid källan är nog något av det mest intensiva vi har upplevt. Efter vandringen fortsätter vi med buss till kusten vid Ksamil och Joniska havet. Vi äter lunch på en av serveringarna längs den vackra havsbukten innan vi reser tillbaka i tiden då vi besöker Butrint, en stor och mycket stämningsfull arkeologisk fyndplats, drygt 3000 år gammal. Butrint har varit både grekisk koloni och romersk stad. Det är en fantastisk och fantasieggande upplevelse att dröja en stund i amfiteatern, att flanera bland pelare och portaler och i det gamla badhuset som omges av frodig grönska och där salta, varma havsvindar sveper in. Även Butrint är upptaget på Unescos världsarvlista. Resan fortsätter utmed Joniska havet till Himare, en liten badort vid den albanska rivieran. Vi checkar in på vårt hotell till kvällen, lagom till middag. Vandring till Blå Ögat: ca 5 km 20 m upp/ner; promenad i Butrint: ca 4 km 50 m upp/ner (F, L, M)

  BLÅ ÖGAT - BUTRINT, HIMARE
 • Dag 5: HIMARE

  Idag tar vi en liten paus och kopplar av vid havet. På förmiddagen finns tid att njuta av stranden och det turkosblå vatten på egen hand. Vill man istället aktivera sig kan man följa med Josif till gammelby Himare, en kortare vandring med fina vyer och gamla hus med nallebjörnar hängande utanför porten. Middag intas på en restaurang med fin utsikt över hela Himarebukten. Vandring till gammelby Himare ca 4,5 km 50 m upp/ner (F, M)

  HIMARE
 • Dag 6: GJIPESTRAND, DHERMI & HAVSVANDRING

  En kort busstur tar oss till Jale strand, där vi startar vår vandring. Vi går längs med kusten norrut mot Gjipe Beach, en av de mer avlägsna stränderna längs den albanska rivieran, känd för sitt kristallklara vatten och oftast blir framröstad som en av Albaniens finaste stränder. Den steniga leden börjar lite brant utför men planar sedan ut och vi får en magnifik vy över havet och omgivningarna. Efter ett dopp i det blå havet fortsätter vi uppåt genom Gjipe-ravinen, där vi bjuds på flera fina utsikter över ravinen och havet. Vi tar stigningen i lugn takt, med flera pauser för att njuta av utsikten över Dhermi badvik och omgivningar. Vi passerar St Theodors kloster som härstammar från 1300-talet, härifrån går vi sedan utför mot Dhermi strand. Lunch intas vid Dhermi strand på en familjägd restaurang invid havet. Efter lunch väntar en kort vandring med fina vyer in till den charmiga byn Dhermi och därefter en bussresa åter till vårt hotell. Middag på en restaurang på kullarna ovanför Himare och njuter av livets goda. Vandring: ca 12 km 200 m upp/ner (F, L, M)

  GJIPESTRAND, DHERMI & HAVSVANDRING
 • Dag 7: LLOARAPASSET, VLORABUKTEN TILL TIRANA

  Vi lämnar Himare och beger oss norrut mot Tirana. Vägen slingrar sig uppför Llogarapasset som ligger i naturparken med samma namn. På väg upp genom passet passerar vi svettiga cyklister som utmanar allt vad mänskliga muskler heter, en hästfamilj och ett gäng små marknadsstånd som säljer honung och oregano. Vi stannar i Logara-passet ca 1040 möh och gör ca en timmes vandring längs skogsstigar. Lunch på en fiskrestaurang i Vlorabukten där adriatiska havet möter joniska havet. Vidare mot Tirana och vårt trevliga hotell som har ett suveränt läge på huvudgatan i hjärtat av staden, med gångavstånd till alla stora sevärdheter. Hotellet är omgivet av en stor medelhavsträdgård och erbjuder en fin utomhuspool som är uppvärmd av solens strålar. Vi äter en gemensam middag på en av Tiranas trevliga restauranger. Vandring: ca 5 km 50 m upp/ner (F, L, M)

  LLOARAPASSET, VLORABUKTEN TILL TIRANA
 • Dag 8: TIRANA OCH HEMRESA

  Idag väntar Albaniens huvudstad Tirana med sina färgsprakande byggnader. Vi börjar stadsrundturen med en intressant guidad promenad genom de centrala delarna av Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skanderbeg torget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. Vi ser det mystiska Kvarteret Blloku, den förbjudna staden i det stängda landet, där landets ledare levde skyddat och utan insyn. Vi besöker ”Murgrönans hus”den albanska säkerhetspolisens högkvarter i centrala Tirana, numera museum”. Ingenstans i landet en fristad, ett andrum. En fantastisk sevärdhet, om än med en grym historia. Innan vi åker vidare mot flygplatsen äter vi gemensam lunch på Josifs och hans familjs favoritrestaurang, där vi får smaka på skaldjur och fisk i en härlig blandning. (F, L)

  TIRANA OCH HEMRESA

Karta

Hotell

Hotel Portik
Läge: Portik Hotel, beläget i centrala Berat, utmärker sig för sitt exceptionella läge och för sin moderna design. Hotellets restaurang serverar traditionella rätter och på takterrassen finns en trevl...
Kontakta oss
Adress:
Inspiration event & resor Sverige AB
Ringvägen 23
134 60 Ingarö