Skip to main content

Vandra i Norra Albanien & Montenegro

En riktig bergsvandring i de fördömda bergen i norra Albanien och Montenegro med spektakulära vyer, små glömda byar, lokala hotell och ett verkligt möte med den albanska kulturen. Josif vår värd, som växt upp under kommuniståren, visar oss det bästa av hans nya Albanien. Vi  upplever majestätiska berg och smaragdgröna sjöar. En chans att få möta stolta och vänliga Albaner som längtar efter att få visa upp sitt land och berätta sin historia. Josif berättar om sin familj och landets historia, som de flesta varit totalt ovetande om och vi alla berörs starkt av. Det är nu man ska besöka Albanien när det gamla orörda ännu finns kvar och landet samtidigt hunnit bygga upp en turistnäring som ger oss en bra komfort.  Denna resa är för erfarna vandrare som är vana med höjdskillnader och ojämn terräng.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Dag 1: TETH

  Vi landar i Tirana där Josif, vår svensktalande guide möter oss för vidare transport till byn Theth i hjärtat av de fördömda bergen och nationalparken (en resa på ca 4 timmar). Theth var länge en isolerad by utan vägar till omvärlden. Nu är vägen dit förbättrad och fler har hittat Theth. Här checkar vi in på vårt charmiga pensionat för de kommande två nätterna. Gemensam middag på pensionatet. (M)

  TETH
 • Dag 2: NDERLYSE, BLÅ ÖGAT

  En härlig äventyrsdag väntar, när vi vandrar till vattenkällan ”Blå ögat” som har formats av erosion och smältvatten. Vi startar direkt från vårt pensionat och beger oss genom byn längs dalen. På vägen passerar vi ett av de få isoleringstorn som finns kvar i Albanien och vars syfte var att skydda familjemedlemmar som låg i blodsfejd. Här stannar vi till och får lära oss mer om den Albanska traditionella kulturen och blodshämnden som är fortfarande aktuellt i norra delarna av landet. Vi passerar det 30 meter höga vattenfallet i Grunasi-ravinen och vandringen idag går nere i dalen. Vi äter lunch på en liten restaurang längs med ån och fortsätter sedan mot den klarblåa källan. Efter ett dopp i det konstant kalla vattnet på 6 grader fortsätter vi tillbaka mot byn Nderlyse där vi möter vår minibuss som skjutsar oss tillbaka till Theth. (F, L, M)
  Vandring: 14 km, 250 m upp, 250 m ner.

  NDERLYSE, BLÅ ÖGAT
 • Dag 3: VALBONE

  Idag är det dags för en av de mer häftiga vandringarna i Albanien. Från en nationalpark till en annan, över ett pass på 1800 möh och en panoramautsikt som vi sent kommer att glömma. Vyerna är hisnande! Vi ser ut över nationalparkerna Theth och Valbona, över till Montenegro och in mot Kosovo. Här ligger också Albaniens näst högsta berg Jezerca, 2 693 möh. Stigen går brant uppåt i serpentiner och kanske passerar vi något snöfält. När vi kommer ner till alpängarna sätter vi oss i gröngräset och njuter av vår medhavda picknicklunch. Vi bär bara vad vi behöver under dagen och dricksvatten fyller vi på längs stigen. Era väskor transporteras till nästa dal och boende. Vandringen är utmanande och en av Albaniens vackraste. I Valbona checkar vi in på vårt charmiga pensionat. Ute på terrassen kan man sitta i timmar och bara njuta av utsikten och sin insats. (F, L, M) Vandring: 6,5 tim vandring, 11 km, 1000 m upp, 800 m ner

  VALBONE
 • Dag 4: CEREM VUSENJE (MONTENEGRO)

  Vi hämtas med minibus på morgonen för en ca 40 minuters bussresa på en skumpig väg till Cerem, Valbonadalens högst belägna by. Här börjar vår vandring på stigen som slingrar sig bekvämt uppåt genom en lummig skog. Vi passerar en fåraherdeby och gör ett stopp för kaffe, bryggt direkt över elden. I övrigt möter vi få eller inga människor, kanske någon bonde som förflyttar sig till häst över markerna. Vår medhavda lunchen äter vi uppe på en platå i Montenegro med panoramvy över de 2500 meter höga topparna som omger oss. Vi följer stigen till byn Vusenje i Montenegro, där vi inkvarteras på ett pensionat i Vusenje. Vi samlas innan och pratar om dagen till något gott att dricka innan vi äter en gemensam middag. (F, L, M)
  Vandring: 12 km 800 m upp, 700 m ner.

  CEREM VUSENJE (MONTENEGRO)
 • Dag 5: VUSENJE (Montenegro), THETH (Albanien)

  Vi startar direkt från vårt pensionat och beger oss genom byn längs dalen. Vi passerar en tjärn och efter en djup skog uppenbarar sig bergmassivet. Leden slingar sig uppåt mot den berömda Pejapasset. Vi kommer passera minnen från kommunisttidens paranoia, skyttegravar och försvarsbunkrar utspridda på bergskanten som vetter mot Montenegro. Albanien är översållat av försvarsbunkrar, sisådär 700000 och landet ser ut som en schweizisk ost av insprängd betong. På vacker plats intar vi vårt lunchpaket. När vi väl kommit genom bergspasset belönas vi med en lång ringlande stig utför ner tilll byn Theth.
  Vandring: 18 km, 685m upp, 985m ner

  VUSENJE (Montenegro), THETH (Albanien)
 • Dag 6: VINPROVNING & AGRITURISMO

  Idag är det dags att lämna de nordalbanska nationalparkerna och vi beger oss tillbaka till civilisationen. Vi kliver på bussen för färd mot Tirana där vi spenderar våra två resterande nätter. På vägen stannar vi på en lokal ekologisk gård och provsmakar albanska viner, sedan väntar en lunch tillagad på närodlade grönsaker och lokalt producerade råvaror. Vi får prova massa små rätter. Vårt hotell i Tirana håller hög klass och har ett suveränt läge på huvudgatan i hjärtat av staden, med gångavstånd till alla stora sevärdheter. Hotellet är omgivet av en stor medelhavsträdgård och erbjuder en fin utomhuspool som är uppvärmd av solens strålar. (F, L)

  VINPROVNING & AGRITURISMO
 • Dag 7: TIRANA

  Idag väntar Albaniens huvudstad Tirana med sina färgsprakande byggnader. Vi gör en intressant guidad promenad genom de centrala delarna av Tirana med dess fantasieggande arkitektur, vackra parker och gemytliga kaféer. På Skanderbeg torget stod för inte allt för länge sen diktatorn Enver Hoxha staty. Vi ser det mystiska Kvarteret Blloku, den förbjudna staden i det stängda landet, där landets ledare levde skyddat och utan insyn. Lunch på egen hand och ledig eftermiddag att uppleva staden och kanske handla med något hem. Vi avslutar dagen med en god middag på en av Tiranas trevliga fiskrestauranger och Josifs favorit restaurang . (F, M)

  TIRANA
 • Dag 8: TIRANA OCH HEMRESA

  En egen förmiddag att kanske ta en promenad i stadens vackra park längs sjön eller handla det sista. Vid tolvtiden beger vi oss mot flygplatser, (F)

  TIRANA OCH HEMRESA

Karta

Tillval och tillägg

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum 0:-
 • Enkelrum 2 500:-

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
28/8ArlandaVandringsresa i Norra Albanien & Montenegro Mer än 817 950:-Boka
Kontakta oss
Adress:
Inspiration event & resor Sverige AB
Ringvägen 23
134 60 Ingarö