Skip to main content

Vandring på Sardinien

Härliga havs- och bergsvandringar och lokal mat & dryck med Monica & Giovanni
Sardinien – en av Italiens mest natursköna regioner – ett eget land med stolta sarder, karga berg och gyllene kuster. Detta är en resa för er som tycker om eller är nyfikna på Italien, maten, människorna och kulturen. Här får ni allt och lite till. Någon har kallat ön för Medelhavets bäst bevarade hemlighet. Sardinien har allt det där som vi nordbor uppskattar med Italien. Ändå är det ett helt ’eget land’ som bjuder på upplevelser för alla sinnen. Kom med på en unik ny resa där vi utforskar och upplever öns landsbygd under vandringar, goda måltider, möten med människor i en underskön natur. Allt tillsammans med Monica och hennes sardiska man Giovanni. Monica är bofast på Sardinien och har guidat i Italien i över 30 år. Hon kan verkligen sin ö och tillsammans med Giovanni, tar de oss dit ”inte alla turister kommer”.  Sardinien är en ö för dig som gillar det ljuva livet, här smakar vi på lokal mat och dryck och Monica ger oss en inblick i öns historia, kultur och vardag. Giovanni är agronom och visar oss öns flora och fauna. Varmt välkommen med på en spännande upptäcktsfärd på Monicas underbara ö!

Fritextsökning

Våra vandrings- och reseledare

Monica Johansson & Giovanni
Det var klimatet, naturen, historiens vingslag, den spännande kulturen och alla traditioner som lockade Monica till Italien. Här på Sardinien har jag verkligen kommit hem!" säger Monica Johansson en glad smålänning som numera är bofast i den medeltida staden Alghero på Sardinien . Monica började arbeta som ciceron i Italien på 90-talet, och ser fram emot att visa er några av sina sardiska smultronställen. Tillsammans med sin sardiska man Giovanni kommer de ta er med på vackra vandringar, ni får hemlagade picknick luncher och Giovanni, som är agronom berättar med stort engagemang om djur och fauna under vandringarna. Giovanni talar engelska och Monica så klart svenska.

 

Dagsprogram

 • Dag 1: ALGHERO

  Vi anländer Alghero på kvällen och vid ankomst möter Monica oss på flygplatsen för transfer till vårt hotell i Alghero. Väl framme på vårt trevliga mellanklasshotell Hotell Angedras får vi våra rum. Hotellet är beläget i ett lugnt område i närheten av havspromenaden ”Lungomare” och med ca 15 minuters gångavstånd till Algheros charmiga gamla stadsdel.

  ALGHERO
 • Dag 2: ALGHERO, HAVSVANDRING

  Vi inleder dagen med stadspromenad i de medeltida delarna av Alghero. Den plats där Alghero ligger idag har varit bebott sedan förhistorisk tid och tack vare det strategiska läget i Medelhavet byggdes staden runt en befäst hamn runt 1102. De kullerstensklädda gatorna i stadens hjärta visar dock tydligt det katalanska inflytandet och då iberiska härskare återkom förstärktes det ytterligare. Efter rundturen tar vi vår buss till den närbelägna kuststaden Fertilia för att göra en första, lätt havsvandring som avslutas med picknicklunch. Den som önskar kan ta sig ett dopp innan vi återvänder till hotellet. Till kvällen samlas vi för en aperitif med tilltugg. (F, PL, A)
  Vandring: Lätt vandring längs med havet cirka 4 kilometer sand- och stenstig.

  ALGHERO, HAVSVANDRING
 • Dag 3: NURRA, PORTOFERRO-PORTICCIOLO

  Idag väntar undersköna bergsstigar längs kustlinjen i regionen Nurra, känd för sitt lantbruk och vida vyer. Vandringen går längs kustlinjen i Nurra di Fuori, längs kullar vars sten utsatts för kraftfull erosion som skapat spektakulära klippor och ett dramatiskt landskap fullt av skrevor och raviner. Vid lunchtid dukar vi upp vår medhavda picknick och njuter av den och en härlig utsikt över havet. Efter vandringen får vi en välförtjänt vila vid den lilla stranden i Porticciolo och den som önskar kan ta sig ett uppfriskande dopp. Åter till hotellet. På kvällen äter vi middag på mysig restaurang på gångavstånd från hotellet.(F, PL, M)

  Vandring: : Medelsvår vandring 8 km, ca 4 timmar på bitvis stenigt underlag i lätt kuperad natur.

  NURRA, PORTOFERRO-PORTICCIOLO
 • Dag 4: VINGÅRD, CAPO CACCIA

  Vi reser ut mot Porto Contebukten som ligger i nordvästra delen av ön och omgärdas av de vita glimmande uddarna Capo Caccia och Punta Giglio. Kusten är full av småvikar, öar och långa sandstränder mot ett skimrande turkost hav. De naturliga hamnarna har använts sedan romersk tid, eftersom de är skyddade från nordvästliga vindar. Idag är både hav och land skyddade under naturparksstatus. Vi tar en skön promenad längs havet och möjlighet finns till bad om vädret tillåter. Vi har med oss en smörgås och lite frukt som vi äter på vacker plats. Åter till vårt hotell.

  Tidig kväll besöker vi en familjeägd vingård där dottern i familjen, Anna Maria väntar på oss, för ta oss med på rundvandring bland vinrankor och olivträd i solnedgången. Hon berättar allt som är värt att veta om vinodling. När vi kommer får vi smaka på en vermentino som aperitif och under rundturen i vingården serveras ett smakprov på deras rosévin. Väl åter på gården får vi testa tre av gårdens röda viner under en trevlig vinprovning. Det blir en lätt kvällsmåltid i form av smakprov av ostar, lokal salsiccia (korv), gårdens olja och Carasau, ett sardiskt tunnbröd. Vi avslutar med dessert och myrtenlikör. (F,PL,V, M)

  Vandring: Lätt vandring på grov stenväg och landsväg cirka 1 ½ timma.

  VINGÅRD, CAPO CACCIA
 • Dag 5: STINTINO, HAVSVANDRING, SARDISK MÅLTID

  Efter frukost reser vi norrut, mot staden Argentiera. Namnet skvallrar om att det en gång funnits en silvergruva i området. Idag är den nedlagd sedan många år tillbaka och trakten har istället blivit ett uppskattat område för den som vill vistas i naturen, bada i havet eller vandra längs den undersköna klippkusten. Det är ett dramatiskt landskap fullt av skrevor och raviner och flera naturliga badvikar. Området är som gjort för strövtåg. Turen bjuder på sköna vyer på stigar som trampats upp av getter och får. På böljande kullar kantade av dramatiska lippor, gör vi en vandring som är delvis kuperad. Lunchen och delar av eftermiddagen är sedan vikt för typisk lantlig meny och traktens vin på agriturismo. På eftermiddagen gör vi ett besök i den gamla fiskebyn Stintino som grundats i slutet på 1800-talet av invånare från den närbelägna ön Asinara.
  Här framställdes salt och ett omfattande fiske bedrevs, framför allt av tonfisk. Stintino är idag
  mest känt som ett rofyllt och genuint semesterparadis, inte minst för fastlandets italienare. Så reser vi tillbaka till Alghero och har resten av kvällen fri för egna upptåg. (F,L)

  Vandring: På djurstigar som kan vara lite steniga och ojämna och landskapet är bitvis kuperat,
  cirka 3 timmar.

  STINTINO, HAVSVANDRING, SARDISK MÅLTID
 • Dag 6: HAVSVANDRING OCH BESÖK I BOSA

  Vi lämnar Alghero och reser längs en panoramisk kust mot startpunkten för dagens vandring strax norr om staden Bosa. Det blir en lätt vandring idag, utan större höjdskillnader, genom den doftande medelhavsmacchian med havsutsikt hela vägen. Vi passerar bl.a. ett förvarstorn som uppfördes av de spanska erövrarna på 1500-talet. Vi har med oss en picknicklunch, som vi dukar upp i det gröna. Efter lunch passar det bra att stanna till i Bosa, för en kopp kaffe och en promenad i den pittoreska medeltida staden med hus i alla möjliga färger. På en bergsplatå över staden tronar ett slott, som byggdes på order av den toscanska adelsfamiljen Malaspina
  på 1100-talet. Vi korsar sedan ön, och tar kväll i den lilla pärlan Cala Gonone, på östra kusten.
  Vi får våra rum och kopplar av en stund och äter sedan en gemensam middag på hotellet.
  (F,PL,M)
  Vandring: Vi vandrar huvudsakligen längs med havet och sandstig, utan större höjdskillnader,
  d.vs. inga branta uppförs- eller nedförsbackar cirka 5 kilometer. Cirka 2 timmars promenad.

  HAVSVANDRING OCH BESÖK I BOSA
 • Dag 7: CALA GONONE TILL CALA LUNA, BÅTTUR

  Idag blir det vandring från den lilla semesterpärlan Cala Gonone till den vackra havsviken Cala Luna. Vi äter picknicklunch tillsammans på den långa sandstranden och kopplar av en stund. Om vädret tillåter är det kanske dags för ett bad? Vi tar båten tillbaka till Cala Gonone och vilar en stund på hotellet, innan det är dags för gemensam avskedsmiddag på en restaurang i staden. (F,PL, M)

  Vandring: Lätt/medelsvår vandring om cirka 3 timmar på skogsstig och väg eller stig med grövre grus och en del större stenar. Varierande terrräng, med både upp- och nedförsbackar. Cirka 7 kilometer

  CALA GONONE TILL CALA LUNA, BÅTTUR
 • Dag 8: GALLURA, ALGHERO

  Efter lite egen tid på morgonen är det dags att säga ”Arrivederci” – på återseende - till det vackra
  Sardinien för denna gång, men innan dess ska vi fylla på med ytterligare några minnesvärda stunder och se lite mer av ön. Regionen Gallura, på Sardiniens norra del, har flera signum,varav det mest kända kanske är det prisbelönta vita Vermentino. Ett annat kännetecken är graniten som sticker upp lite överallt mitt i den rika medelhavsmacchian. Dess former påminner ibland om märkliga skulpturer, som hämtade från Gaudis Barcelona. Här finns också lummiga ekskogar, med bl.a. korkek. Idag kommer vi att uppehålla oss i detta vackra landskap. Vi börjar dock med ett besök i bronsåldern. Vi gör ett guidat besök vid de mystiska lämningar som är så typiska för Sardinien – nuragerna. Ett centralt beläget torn omgärdades av stenhyddor med vasstak. Med lite fantasi, och med arkeologernas hjälp kan vi föreställa oss hur nuragfolket, Sardiniens urinnevånare bodde och levde. Invid nuragen Prisgiona finns också en fascinerande sk “Jätte grav” Coddu Vecchio, som vi också passar på att besöka. Vi reser vidare för att äta en sen lunch
  och hinner sedan göra ytterligare ett par nedslag i det vackra Gallura innan vi mot kvällen vänder mot Algheros flygplats och planet hem till Sverige. (F,L)

  GALLURA, ALGHERO

Karta

Tillval och tillägg

Utflykter och tillval

 • Havsutsikt & balkon 2 nt Cala Gonome
  Havsutsikt & balkon 2 nt Cala Gonome Om du vill uppgradera ditt rum på hotellet Bue Marino där vi bor 2 sista nätterna till ett rum med havsutsikt och balkong.
  Pris: 550:-

Rumsval och övrigt

 • Dubbelrum 0:-
 • Enkelrum 3 750:-

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
19/5ArlandaVandringar på natursköna SardinienMer än 817 950:-Boka

Hotell

Övernattning dag 1 - 6

Angedras hotel*** (Hotellklass: 3 stjärnor)
Läge: Angedras är ett rymligt hotell som ligger i en lugn del av Alghero, cirka 1km (15 minuters gångavstånd) från charmiga gamla stan i Alghero. Hotellet är beläget i ett lugnt område i närheten av h...

Övernattning dag 6 - 8

Bue Marino
Hotel Bue Marino, är beläget bara några meter från hamnen och från sandstranden "Centrale" och klippstranden "Acqua Dolce". Hotellet byggdes 1959 och kallades då "Bue Marino" efter den grotta där Mede...
Kontakta oss
Adress:
Inspiration event & resor Sverige AB
Ringvägen 23
134 60 Ingarö